UA RU
(0)
  назад

Корисні компоненти в шампуні

Доброго дня, поговоримо про корисні компоненти в шампуні:

  • що в ньому все-таки ПОВИННО бути;
  • чим відрізняються дорогі шампуні від дешевих;
  • а також, як правильно помити голову, як не дивно, ця проста операція викликає бурхливе обговорення в мережі.

Вибір шампуню за принципом як-небудь або за порадою подруг, типо їй підійшов і я спробую, це шлях в нікуди.

При виборі варто орієнтуватися на стан саме вашої шкіри голови та волосся, ну і природно на склад шампуню, а на рекламні обіцянки взагалі не звертати увагу, у тому числі й на ті, які написані на етикетці. Зволожувальний, поновлюючий, для зростання волосся, ніхто не покарає виробника за ці написи, що вводять в оману, на етикетці, тому що шампунь це косметична продукція і немає до неї жорстких вимог і це стосується будь-який косметичної продукції.

Приступимо...Окрім води в складі обов'язково є суміш Поверхнево-активних речовин.

Змішують ці ПАР в основному для пониження дратівливого ефекту і посилення мийної здатності шампуню.

Ну як тут не згадати страшні й жахливі СЛС, який той час тому тільки ледачий не розповідав про жахи пов'язані з використанням цих ПАВ, хоча і зараз цю мантру багато хто продовжує повторювати.

Нумо подивімось на ситуацію більше менш об'єктивно.

Так по висновку експертів Cosmetic Ingredients Review   https://www.cir-safety.org/

Це європейська організація, що займається перевіркою безпеки косметичних інгредієнтів. Уся інформація на сайті англійською мовою, є пошук по назві та список компонентів.

Більше корисної інформації про волосся і не тільки. Приєднуйтесь до телеграм каналу Косметика зсередини. Там є що почитати...
 

Так от по висновках цієї організації Лаурилсульфат натрію і споріднені йому ПАР в концентрації 2% таки викликають роздратування шкіри у піддослідних тварин і деяких людей, можуть сприяти розвитку сухості шкіри, і дерматитів.

Засоби з цими компонентами можуть серйозно погіршувати вже наявні шкірні проблеми, особливо у хворих атопічним дерматитом.

АЛЕ у них навіть у високій концентрації не було виявлено ні канцерогенної, ні токсичної дії, про що люблять покошмарить відео зі всякими страшилками.

Так що якщо шампунь не пити й не капати в очі, не тримати на голові по декілька годин, то цілком можна з ним жити :-)

В шампуні так само бажані додаткові корисні інгредієнти це в першу чергу зволожувальні компоненти, причому їх наявність в шампуні у будь-якій кількості не робить шампунь зволожувальним, я вже писав про це в іншої в статті, вони просто зменшують дратівливість суміші ПАР, яка міститься у шампуні.

Так, що ж треба шукати в складі:

  • пантенол він же вітамін В5;
  • гліцерин;
  • гіалуронову кислоту і її похідні;
  • інулін і трегалозу - це полісахариди рослинного походження;
  • можливо екстракти водоростей (Algin, Algae Extract, Laminaria Extract, Chlorella Vulgaris Extract);

Але це вже більше маркетинг, тому що концентрація в екстрактів може бути різна, вона може бути й 50 відсотків, а може бути набагато нижча, приблизно одна молекула на відро :-)

 Основна частина екстрактів це розчинники, такі як гліцерин, пропиляний гліколь, спирт, вода або їх комбінації, варіанти надкритичних СО2 екстрактів для шампунів не розглядаються. Шампуні  що позиціонують себе як органік або біо із за вмісту в них великої кількості екстрактів це в основному рекламний хід і спосіб притягнути увагу.

Далі зупинюся на компонентах, що мають антидратівливий ефект, він відноситися більше до шкіри голови, а не до волосся. Це алантоїн, екстракт ромашки або його концентрована версія бісаболол.

Також з натяжкою в корисні компоненти можна додати підсилювачі ліпідного шару такі як фосфоліпіди, ланолін і рослинні олії, вони здатні заповнити недостачу природних ліпідів шкіри й волосся, що вимиваються.

Але є одно АЛЕ, при виборі шампуню з ланоліном або рослинними оліями треба бути дуже акуратними, особливо людям з комбінованими типом волосся, тобто жирним волоссям у коренів і сухими на кінчиках, тому що є велика ймовірність швидкого засалювання волосся.

В цьому випадку краще віддати перевагу шампуню з іншими корисними добавками.

Якщо ви шукаєте шампунь від лупи, в складі мають бути : 

  • саліцилова кислота,
  • пироктон оламин,
  • кетоконазол,
  • цинк пиритион,
  • сульфід селену

Це антибактеріальні та протигрибкові компоненти.

Далі поговоримо про те, чи відрізняються між собою дорогі й дешеві шампуні, окрім ціни?

Існує думка, що різниці особою немає, і дорогі шампуні - це переплата за рекламу і за бренд.

Частково можна, так би мовити, але якраз зверніть увагу, нав'язлива реклама це ознака недорогих продуктів, які можна знайти на полиці будь-якого супер маркету.

Дорогі шампуні не рекламуються скрізь до оскоми та "мозолів" на очах :-)

Можна поставити питання по іншому, чи є істотна різниця у використовуваних компонентах шампунів мас маркету і брендів, які позиціонують себе як люкс або преміум?

І я не маю на увазі добавки у вигляді екстрактів чорної ікри, трюфелів, золота й інші продуктово-ювелірні надмірності.

Для шампуню основне значення має що?

  • комбінація ПАР;
  • додаткові інгредієнти;
  • рівень pH;

Зупинимося детальніше на кожному.

Поверхнево-активні речовини (ПАР)

В цілому вони однакові, що в дорогих, що в дешевих шампунях, набагато важливіше їх комбінація між собою. І невдалі й вдалі поєднання для вашої шкіри голови можна зустріти у будь-якому ціновому діапазоні.
 
Є думка, що ПАР в дорогих шампунях, хоча вказані ті ж самі СЛС, але вони особливі, м'якші, оскільки зроблені з рослинної сировини. Напевно звертали увагу, коли читаєте склад є такі зірочки у кінці назви компонента і виноска в самому низу етикетки.
 
Але з чого б не був здобутий горезвісний СЛС, на його кінцеві властивості це ніяк не впливає. Наприклад на виділену з кокосової олії лауринову кислоту впливають сірчаною кислотою і лугом, отримуючи таким чином лаурил сульфат натрію. Після такої обробки початковий продукт, з якого виділялася кислота, перестає мати яке-небудь значення.
 
І так з будь-якими поверхнево-активними речовинами неважливо яка сировина спочатку використовувалася у виробництві, бути то олія ши, мигдалю або бабассу, тому що виробники дуже часто корисні властивості первинної сировини підносять як корисні властивості ПАР виготовлених на їх основі.
 
Хороший приклад кухарська сіль формула її відома NaCl (натрій хлор), в цьому виді ми її споживаємо. Але якщо розглянути компоненти окремо, тобто лужний метал натрій і отруйний газ хлор, який небезпечний навіть для вдихання, не то що для їжі. Але разом вони є третім компонентом, абсолютно відмінним за властивостями й придатним для вживання.
 
Тобто треба розглядати дію конкретно узятої поверхнево-активної речовини, а не ті компоненти які пішли на її виробництво.
 
Так і що ж у нас з додатковими корисними добавками?
 
Ось з ними якраз в дешевих шампунях напружено, і навіть якщо ви бачите шуканий пантенол в списку, його там може бути настільки нікчемна кількість, що ніякій ролі це вже грати не буде.
 
Розберемо на абсолютно умовному прикладі. Припустимо, ви бачите у двох шампунях абсолютно однаковий склад: вода, лаурет сульфат натрію, кокамидопропил бетаїн, пантенол і консервант, але їх ціна кардинально відрізняється і від одного шампуню волосся перетворилося на клоччя, а від другого - виглядає доглянутим і зволоженим.
 
 Хіба так може бути, склад-то однаковий? На жаль може... Виробники не зобов'язані розкривати процентне співвідношення, а зобов'язані лише перераховувати компоненти в порядку убування їх концентрації в шампуні.
 
І якщо в одному шампуні розклад може бути: 70% води, 10% лаурет сульфату натрію, 10% кокамидопропил бетаїну, 9,5% пантенолу, 0,5% консерванту.
 
То в другому випадку при тій же послідовності склад може бути, наприклад, таким : 70% води, 28% лаурет сульфату натрію, 1% кокамидопропил бетаїну, 0,5% пантенолу, 0,5% консерванту.
 
І якщо в першому випадку вийде м'який шампунь, де комбінація ПАР дає щадну мийну основу, яка буде доповнена ефективним зволожувачем в робочій концентрації, то в другому - це буде агресивний шампунь із СЛС, чия дратівлива дія нічим не компенсована.
 
І як же з'ясувати, яке саме співвідношення інгредієнтів використане в тому шампуні, який ви збираєтеся купити? Уві, ніяк.
 
Законодавчо такий обов'язок за виробниками не закріплений, а добровільно цю інформацію ніхто споживача повідомляти не буде.
 
Йдемо далі... Які іноді запеклі суперечки ведуться навколо такого, нехитрого процесу, як миття голови
 
Один або двічі треба намилювати волосся, а може три або п'ять?
 
Милити тільки шкіру або волосся теж, спінювати шампунь в долоньці або на волоссі, а може ще є який набудь секрет? Насправді різниці немає, хочете подовжити цей процес - намилюйте в долоньці, можна навіть збити піну і потім акуратно наносити її пензликом по проділах:-)
 
 А якщо не хочете так морочитися, то робіть як зручно. Якщо у вас нормальне, неушкоджене волосся, від намилювання усієї довжини нічого з ними не станеться. Якщо ж у вас комбіноване волосся, тут вже припаде помучитися.
 
Що ще можна додати - шампунь вибирається за типом шкіри голови, а не волос. Якщо у вас жирна шкіра голови та сухе, пошкоджене волосся, шампунь варто вибрати нейтральний (з відповідною вам комбінацією ПАР), без силікону, воску й олій, що часто включаються до складу шампунів "для сухого волосся".
 
Наприклад, нейтральні, добре промиваючи шампуні для схильної до жирності шкіри голови можуть серйозно підсушити волосся по довжині, якщо вони сухі та пошкоджені. У такому разі краще наносити шампунь саме на шкіру, а волоссю вистачить піни, що стікає від коренів, змішаної з водою.
 
Скільки разів намилювати волосся?
 
По суті, залежить від частоти миття волосся. Якщо ви звикли терпіти до останнього, щоб не "привчити" волосся до частого миття, цілком імовірно, з першого і навіть другого разу змити щільний наліт зі шкіри не вдасться. Якщо ж ви миєте голову у міру забруднення, то вистачить одного, двох разів.
 
До речі, якщо ви використовуєте масляні маски для миття волосся, змити їх шампунем з першого і навіть з третього разу, швидше за все, не вийде. І замість цього можна використати гуманніший спосіб: пре-вош за допомогою маски, бальзаму або кондиціонера.
 
Сенс приблизно такий же, як і при ко-вошинге, хіба що завершуєте процедуру ви все ж шампунем. Жирові компоненти олій набагато краще віддаляються за допомогою емульгування в схожому водно-жировому середовищі, ніж ПАР шампуню, просто на таку кількість жира не розрахованим.
 
На сьогодні все. Дякую, що дочитали до кінця.
 
Якщо ще не приєдналися до телеграм спільноти Косметика зсередини, то зробіть це зараз...
Ви щойно додали до кошику:
Оформити замовлення Продовжити покупку