UA RU
(0)
  назад

Випадіння волосся після пологів

 99% жінок стикаються з рясним випадінням волосся, яке починається через 3-6 місяців після пологів.

Більшість починає активні пошуки "рецептів" від цієї проблеми йдуть в магазин або аптеку, пробують "домашні" рецепти з інтернету - цибульні, перцеві, гірчичні та інші не менш екзотичні маски та способи.

  Попри те, що в мережі цілком реально знайти статті, написані фахівцями зі здоров'я волосся (трихолог), і усі вони запевняють, що післяпологове випадання - нормальне явище і робити з ним нічого не треба, багато хто вважає за краще "діяти, поки волосся не випало зовсім".

 Поради в інтернеті обов'язково включатимуть - миття голови хлібом, жовтками, полоскання різними травами, соляний скраб і не лише...

 Також безліч порад з використання промислових засобів від дешевих до дорогих, які обіцяють буквально за пару застосувань "скоротити випадіння на 97%, зробити волосся товще на 68% і тому подібне.

Так в чому ж хитрість?

 Якщо коротко, то волос росте безперервними циклами, кожен з яких має три фази: анаген- фаза зростання(2-8 років); катаген - фаза деградації(2-4 тижні); телоген - фаза відпочинку(2-4 місяці).

Ось так:

 У кінці кожного циклу волос випадає, а на його місці з того ж самого фолікула починає рости новий волос. Фази зростання і відпочинку в сусідніх фолікулах не збігаються, і процес природного заміщення волосся особливо не помітний.

 На зміну фаз зростання та їх тривалості великий вплив мають гормони. Волосяні фолікули на тілі людини мають високу чутливість до "чоловічих" і "жіночих" статевих гормонів, які роблять вплив на стан волосся, пригнічуючи або посилюючи їх зростання.

 Це відбувається тому, що волосяні фолікули людини мають специфічні рецептори до дії андрогенів ("чоловічих" статевих гормонів, зокрема, до дигідротестостерону, який утворюється з тестостерону під впливом ферменту 5α-редуктазы, присутньою в сальних залозах і волосяних фолікулах) і естрогену ("жіночому" статевому гормону).

 Діяльність фолікулів в області підборіддя, грудей, рук і ніг стимулюється андрогенами та пригнічується естрогеном. А фолікули, розташовані на голові, стимулюються естрогеном і пригнічуються андрогенами. При цьому в організмі як жінок, так і чоловіків, є присутніми і "чоловічі"(андрогени), і "жіночі"(естроген, прогестерон) статеві гормони, хоча їх співвідношення істотно розрізняється.

Більше корисної інформації про волосся і не тільки. Приєднуйтесь до телеграм каналу Косметика зсередини. Там є що почитати...
 

Що ж відбувається під час вагітності?

У організмі вагітної жінки кількість гормону прогестерону, вироблюваного плацентою, значно вище, ніж в організмі не вагітній.


Прогестерон блокує перетворення тестостерону в активнішу форму - дигідротестостерон, який негативно впливає на фолікули шкіри голови.

Внаслідок дії естрогену, який виробляється  плацентою в підвищених кількостях, стимулюється зростання волосся і подовжується фаза їх зростання.

У результаті сукупного впливу на фолікули підвищеного рівня естрогену і прогестерону велика частина волосся під час вагітності знаходиться у фазі зростання, навіть те волосся, якому слід було б вже випасти (перейти в стадію телогена), продовжує рости.

 АЛЕ...після пологів ситуація різко змінюється. Концентрація естрогену і прогестерону швидко знижується, починає активно виділятися гормон пролактин, що забезпечує лактацію.

 І те волосся, що повинно було випасти за увесь термін вагітності, але не випало із-за "штучно" створених для них сприятливих умов подальшого зростання, починає випадати.

 Випадати у великих кількостях вони можуть досить довго та активно - аж до явних лисин.

Інформація в цифрах:

 В нормі волосся у стадії телогена близько 10%. Термін цієї фази - 2-4 місяці. Кількість волосся що випадає залежить від їх початкової кількості у вас на голові(від 70 до 150 тисяч). Візьмемо для розрахунку усереднений варіант - 110 000 волосся і телоген тривалістю в 3 місяці. Тоді в день у вас повинне випадати трохи понад 120 волос (11 000/91день). Кількість волосся, що не випало за вагітність - приблизно 33 600 шт.(120 * 280 днів.).

 Припустимо, що масове випадання продовжиться 3 місяці. Тоді до вашої звичайної цифри випадіння додадуться ті що не випалі = 120+370(33600/91 день.). Разом 490 волос за день.

  Крім того, волосся яке вже знаходиться у стадії телогена випадає, при спрямованій на ньому механічної дії, тобто якщо ви миєте голову раз в 3 дні, логічно, що основну частину випадного волосся ви побачите за це миття - тоді їх буде близько 1500.

 До чого це усе, пологи та післяпологовий період - природні процеси, закладені природою. Стан повернеться до норми сам собою і щоб ви не робили, але те волосся, що повинно випасти, випаде і нового волосся ви не побачите, це фізично неможливо.

 Зупинити випадання НІЧИМ не можливо - ні вітамінами, ні скрабами, ні масками, а вже шампунями тим більше. Восени листя обпадає з дерев і це теж природний процес і ніхто його не намагається зупинити та усі спокійно чекають весну.

 Окрім своєрідної психотерапії, що ви щось робите. Є ще один спірний позитивний момент "втирань" - ви прискорено вичешете зі своєї голови усе волосся у стадії телогена, тобто все ті, які й так повинні були випасти найближчим часом (внаслідок частої механічної дії та посилення мікроциркуляції в шкірі голови). А саме цей ефект ви отримаєте від масляних, соляних і розігріваючих масок на цій стадії.

Скільки ж може тривати період активного випадіння? Це дуже індивідуально. Фахівці називають відмітку в 9 місяців - якщо волосся в надмірній кількості продовжує покидати вашу голову за межами цього терміну, або волосся припинило випадати, але нові не ростуть(особливо в лобово-скроневій області), тоді варто почати турбуватися, оскільки можливо, що це випадання вже не пов'язане з післяпологовою перебудовою.

 У 99% випадків післяпологове випадання проходить безслідно і волосся повністю відновлюється. Цьому сприятиме збалансоване харчування.

При чому тут живлення? А при тому, що якщо у вас в організмі нестача вітамінів і мікроелементів, то як вашому організму "відростити" нове волосся замість того, що випало?

 Варто згадати "народні", особливо "розігріваючі" засоби(перцівка, гірчиця, дімексид, ефірні олії і так далі), які викликають місцевий приплив крові та це насправді не погано.

 Посилений приплив крові дозволяє добитися деякого прискорення зростання, і навіть, можна сказати "укріплення", тобто ви посилено забезпечуєте фолікул поживними речовинами.

 Але якщо у вас дефіцит цих самих речовин і омили ви фолікул "порожньою" кров'ю, який в цьому сенс?

 Постачання волосся йде за залишковим принципом - це не життєво важливий орган, а ось лактація в цей період буде набагато важливіша.

 І наостанок завжди пам'ятаємо, що "індустрія краси" - це украй прибуткова галузь, а жінки - істоти емоційні. На хвилі паніки від масової втрати волосся важко не купитися на барвисті обіцянки реклами, що запевняє, що саме їх засіб з супер інгредієнтами допоможе зупинити випадіння вже через пару днів, а також бонусом збільшить густину і товщину волосся...

Якщо ще не приєдналися до телеграм спільноти Косметика зсередини, то зробіть це зараз...

Ви щойно додали до кошику:
Оформити замовлення Продовжити покупку